Som reaktion på den manglende internationale reaktion på folkedrabet i Rwanda i 1994, tager Danmark initiativ til oprettelsen af en stående FN-styrke til indsættelse i internationale brændpunkter. Styrken bliver dog Danmarks sidste større bidrag til en FN-mission, og nedlægges i 2009.
Danmark i FN’s fredsstyrker
UNPROFOR og Operation Bøllebank
Dannmark deltog i FN’s fredsbevarende missioner i Eksjugoslavien. Mest berømt er nok hændelsen i april 1994, hvor danske Leopard-kampvogne kom i ildkamp med serbiske styrker, som havde angrebet en FN-observationspost. Det danske kampvognsbidrag var usædvanligt i FN-regi, da man sjældent havde tungere enheder med før dette.
FAKTA OM UNPROFOR I
United Nations Protection Force
Hvor: Kroatien
Periode: 1992-1995
Antal danske udsendte: 5600
Antal faldne danskere: 4
De danske soldater var primært ansvarlige for Sektor Nord i Kroatien, hvor de skulle sikre stabilitet og fred. Deres opgaver var fredsbevarende, herunder at forhindre optrapning af konflikter og skabe tryghed for lokalbefolkningen. Derudover var der en politimission, som skulle overvåge det lokale politi.
Operation faraway
I August 1990 invaderede Saddam Husseins Irak Kuwait. Danmark besluttede kort efter at sende korvetten Olfert Fischer til Golfen, hvor den deltog i FN-blokaden af Irak og bidrog til andre flådeoperationer i området.
Missionen på den delte ø
I 1964 bliver danske FN-soldater første gang sendt til Cypern. Det blev startskuddet på Danmarks længstvarende og største FN-mission. Igennem årene har over 20.000 danskere været på Cypern som en del af FN’s mission.
Fredsbevarende mandat
Danmark deltager i FN’s første fredsbevarende mission. Det skete da FN i 1956 sendte en fredsbevarende styrke til Egypten.
Begyndelsen
Danmark bidrager til FN’s første observatørmission UNTSO i Palæstina. Missionen er stadig aktiv i dag.