spot_img

TILMELD NYHEDSBREV

KONTAKT

TagsCypern

Resultater

Eftersøgning og fund i Kokkina-enklaven

En stormfuld aften i vinteren 1990-1991, modtog delingen en anmodning fra den tyrkiske garnison om at hjælpe dem med at finde en robåd med to tyrkiske soldater om bord, som var forsvundet

Holdet der var i ildlinjen

 16. august 1974 – i denne måned for 50 år siden – blev der indgået våbenhvile på Cypern efter den tyrkiske invasion. Veteraner fra den danske FN-styrkes Hold XXI, der var på øen under invasionen rejser til Cypern for at mindes de dramatiske uger 

Boganmeldelse: Missionen på den delte ø

Boganmeldelse: Frans Ørsted Andersens bog "Missionen på den delte ø" giver en dybdegående og personlig skildring af de danske veteraners oplevelser under FN-missionen på Cypern fra 1964 til 1992.

Cypern – set fra en gengangers side

2024 markerer året for Danmarks første udsendelse til Cypern. I den forbindelse har vi modtaget en række henvendelser. En af dem er fra Ib “Myren” Jensen, der har sendt sin personlige historie.

Manden, der strøg Dannebrog på Cypern

29 år. Så lang tid varede det danske bidrag til UNFICYP – FN’s fredsbevarende mission på Cypern. Vi har talt med den sidste dansker på missionen.

Den tyrkiske invasion på Cypern 1974

I følgende artikel bringes en personlig beretning fra major Preben Korreborg, som her beskriver det første hele døgn af den tyrkiske invasion på Cypern.

60 år siden første udsendelse til Cypern

Aftalen om at oprette en fredsbevarende styrke blev indgået d. 4. marts 1964. I perioden maj-juni samme år, blev der udsendt 1.000 danske soldater.

FN – 60  år på  Cypern 

Aftalen om at oprette en fredsbevarende styrke blev ratificeret d. 4. marts 1964. Danmarks bidrag til den fredsbevarende styrke kom i første omgang til at udgøre fire værnepligtige infanterikompagnier

Væltet statue bragte Cypern på kanten af borgerkrig

FOR 60 ÅR SIDEN: Det lykkedes aldrig græsk-cyprioter og tyrk-cyprioter at finde en formel for sameksistens efter uafhængigheden i 1960. Indsættelsen af en FN-styrke forhindrede et blodbad. Den blev besluttet den 4. marts 1964.

Cypernsoldater var – til tider – på “hård mission”

Ifølge næstformanden for Danmarks Veteraner er det misvisende, at FN’s fredsbevarende UNFICYP-styrke har fået ry som en ‘badeferie’

Military Skills tur-retur

Vi er tilbage på Cypern, hvor danske soldater var udsendt i perioden 1964 frem til og med 1992.

Brændpunkt Kokkina

På middelhavsøen Cypern har der været indsat FN-soldater siden 1964, og det er en stadig igangværende mission.

Hvordan hjælper vi veteranerne bedst?

Lars Kongsted fortæller i denne podcast ærligt og åbent om at stå midt i en krig på Cypern. Om at komme hjem og sætte fokus på veteranerne

Missionen på den delte ø – Cypern 1964-1992

Forskningsprojektet om "missionen på den delte ø" af Frans Ørsted Andersen

Damen uden pas

Og afsted gik det med en Hercules fra det svenske luftvåben. Sammen med de få kollegaer der skulle skiftes ud i den måned. ”Vi skiftede jo ud hver måned blandt de 40 politifolk på Cypern.

Dansk samtale-DNA

”Der var betjente fra Egypten. Ikke fordi vi var de bedste, men vi havde nogle professionelle kvaliteter,” fortæller politimanden Hans Jørgen udsendt til Kroatien.

Hoster tarmene ud

”Der skete faktisk ikke noget, før han begyndte at hoste, så kom tarmene ud,” fortæller Preben om de første danske kamphandlinger i mange år.

Krigsfange på Cypern

”Vi unge troede jo, at vi var usårlige. Vi kunne klare alt,” fortæller Per, der er udsendt lige efter den tyrkiske invasion af Cypern.

Lyden af ladegreb

I 1974 bliver danske soldater fanget i krydsild mellem tyrkere og grækere. Frygten for at blive skudt sidder i sjælen resten af livet, fortæller Preben.

Tyrkere og grækere – indædte arvefjender

To danske politifolk kom pludselig i centrum, da udviklingen på Cypern eksploderede i sommeren 1974. Det er den seneste større græsk-tyrkiske konfrontation i et fjendskab med rødder mere end 500 år tilbage.

CYPERN – DEN DELTE Ø

I snart 60 år har der været udsendte på den delte ø i Middelhavet