spot_img

TILMELD NYHEDSBREV

KONTAKT

TagsFN
Filters

Resultater

Veteran fra Cypern, Irak og Bosnien: Leif og ”Den glemte mission”

Efter den første Golfkrig stillede Danmark op til FN-missionen UNGCI i det nordlige Irak.

Den gravide patient

En militærlæge gør, hvad han kan i situationen. Ole Lenler-Eriksen fik en gravid, muslimsk kvinde, som var ved at føde i utide, fragtet gennem det ene fjendeland til det andet - og ind på det bedst mulige hospital.

Danmark i FN’s fredsstyrker

Danmark deltog i sin første FN-mission i 1948.  Her deltog danske soldater i FN’s første observationsmission UNTSO i Palæstina. Siden er det blevet til mange flere FN-missioner, og Danmark var i mange år en engageret og aktivt bidrager til FN’s fredsbevarende styrker og observationsmissioner.

Undervisnings forløb

Undervisningsforløb I samarbejde med relevante fagfolk udvikler vi løbende undervisningsforløb og opgavesæt, som du kan vælge at bruge i sin fulde længde eller i uddrag i fagene samfundsfag, historie...

Da ”Krudtgeneralen” satte Marokko på plads 

Kurt Mosgaard, tidligere generalmajor, fik kælenavnet ”Krudtgeneralen” af en dansk farmer i Zimbabwe, for han har et stort hjerte for Afrika og et langt forhold til kontinentet. Hjertet banker også for FN, hvis krinkelkroge han har et dybt kendskab til takket være de opgaver, han netop fik i Afrika.

Eftersøgning og fund i Kokkina-enklaven

En stormfuld aften i vinteren 1990-1991, modtog delingen en anmodning fra den tyrkiske garnison om at hjælpe dem med at finde en robåd med to tyrkiske soldater om bord, som var forsvundet

Danske soldaters deltagelse i en fredsbevarende FN-styrke begyndte i Gaza

D. 15 november 1956 landede 50 danske soldater på den Egyptiske flybase Abu Suweir. De var de første, der nogensinde var udsendt fra Danmark som led i en militær fredsbevarende FN-styrke.

Holdet der var i ildlinjen

 16. august 1974 – i denne måned for 50 år siden – blev der indgået våbenhvile på Cypern efter den tyrkiske invasion. Veteraner fra den danske FN-styrkes Hold XXI, der var på øen under invasionen rejser til Cypern for at mindes de dramatiske uger 

Skudepisode ved Sisak Crossing i Moscenica

Jeg havde været på vagt ved checkpointet i de sene nattetimer og tidlige morgentimer sammen med XX. Der var ikke sket noget usædvanligt, og da vi blev afløst på posten, gik vi tilbage til lejren for at få noget morgenmad og derefter noget søvn.

Da feltpræsten fik brev fra forgængeren

Da den 35-årige sognepræst Thomas Lauritsen skal i foråret 1964 udsendes som feltpræst i Gaza. Inden udsendelsen modtager han et brev fra sin forgænger C.L. Roun Sørensen.

Radio DANCON – fra feltpræstens private papirer

Hr. Feltpræsten  "Vores søn Poul Busk Jensen, ’Fnug’, har Fødselsdag d. 7/7 og vi ville gerne, om De kunne sende ham en Hilsen i den Anledning, vi har hørt, at De sender Hilsener gennem Radioen."

Cypern – set fra en gengangers side

2024 markerer året for Danmarks første udsendelse til Cypern. I den forbindelse har vi modtaget en række henvendelser. En af dem er fra Ib “Myren” Jensen, der har sendt sin personlige historie.

Fra feltpræstens private papirer

Først på året modtog vi på forsvarshistorien.dk de efterladte papirer fra en af de præster, der var udsendt som feltpræst. Vi har her hos forsvarshistorien transkriberet og bragt fortællingen videre i denne artikel.

Manden, der strøg Dannebrog på Cypern

29 år. Så lang tid varede det danske bidrag til UNFICYP – FN’s fredsbevarende mission på Cypern. Vi har talt med den sidste dansker på missionen.

60 år siden første udsendelse til Cypern

Aftalen om at oprette en fredsbevarende styrke blev indgået d. 4. marts 1964. I perioden maj-juni samme år, blev der udsendt 1.000 danske soldater.

Med et øre i æteren

Radiovagt på Hold II af FN’s fredsbevarende styrke på Cypern beretter om sin udstationering for næsten 60 år siden. Hans tid på øen fik et relativt roligt forløb, selv om der kort forinden havde været voldsomme sammenstød.

Operation Bøllebank: kamprapporten

Skudvekslingen mellem de danske kampvogne i Bosnien, der var en del af FN-fredsstyrken UNPROFOR, og bosnisk-serbiske stillinger i omegnen af byen Tuzla, begyndte ved 23.15-tiden den 29. april 1994 – i disse dage for 30 år siden.

Gensyn med Bøllebank- styrken  

I år er det 30-år siden, en dansk kampvognseskadron ankom til Bosnien-Hercegovina som et bidrag til FN’s fredsbevarende styrke.

Cypernsoldater var – til tider – på “hård mission”

Ifølge næstformanden for Danmarks Veteraner er det misvisende, at FN’s fredsbevarende UNFICYP-styrke har fået ry som en ‘badeferie’

UNEF – den glemte FN-styrke 1956-67

Historikeren Uffe Østergaard, der var i Gaza-striben som værnepligtig i 1965/66, undrer sig over den manglende opmærksomhed på en dansk FN-indsats af et omfang på ca. 11.000 soldater

1989-90: UNTAG Namibia – En succesfuld FN mission

Artiklen er skrevet af Bent Agger, en dansk officer, hvis tjeneste har taget ham til bl.a. Indien, Pakistan, Irak, Namibia og Cypern.

Til Irak – Dansk officer til Baghdad

Bent Agger er en dansk officer, som i sommeren 1988 pludseligt blev bedt om at undervise på et kursus i Finland for FN-observatører. Efter kurset blev han uventet bedt om at rejse til Baghdad som FN-observatør.

På orlov til Basra og Mordor (Kuwait)

I perioden fra 27.juni 1991 til 1. juli 1992 var jeg udstationeret med UNGCI (United Nations Guards Contingent in Iraq) i Irak, med hjemme i sektoren Sulaymaniyah i den nordlige del af landet, over mod Iran.

En ulykke i Libanon – og de lange skygger 

Karsten H. Petersen var kammerat og kollega med flyverspecialist Kjeld Møller Mellergaard, som blev dræbt i ulykken 9. januar 2010.

Alle advarsler skubbet til side

Den 9. januar markerer en trist begivenhed i Flyvevåbnets historie, hvor to soldater blev sendt på en skæbnesvanger køretur i Libanon i 2010, hvilket resulterede i tabet af en soldats liv