spot_img

TILMELD NYHEDSBREV

KONTAKT

TagsIrak

Resultater

Miraklet i Irak

Det kan kun kaldes et mirakel, at ingen blev dræbt, da Iran sendte en byge af ballistiske missiler ned over Al Asad luftbasen 8. januar 2020. Danske soldater passede en træningsmission på basen, og ikke alle kunne evakueres, da man fik varsel om angrebet. udsendtafdanmark.dk har talt med en af de soldater, der oplevede angrebet.

Vil du læse mere?

Få adgang til alt det nye før de andre. Prøv i 14 dage!

Alt hvad det koster er din emailadresse.

Alt på forsvarshistorien er gratis, men vi vil gerne have mulighed for at kontakte dig direkte. Vi sender et ugentligt nyhedsbrev og håber selvfølgelig også, at du på et tidspunkt vil blive støtteabonnent og dermed være med til at sikre, at arbejdet med at samle og dokumentere forsvarets og veteranernes indsats kan fortsætte.

Ingen binding, ingen skjulte abonnementer!

Efter 14 dage stopper din "læs det først" adgang. Vi skriver til dig kort inden ophør, for at høre om du vil fortsætte. Vi ses på den anden side. 

Er du allerede abonnent på forsvarshistorien, så klik HER for at logge ind - Kan du ikke huske dit password kan du få et nyt HER.

14dages prøveabonnement

0,00 kr.

Operation Green Desert: Det tog 18 år at blive renset

I disse dage er det 20 år siden, danske soldater bistod irakiske sikkerhedsstyrker i en anholdelsesaktion, der bragte danskerne under anklage for at have været passiv over for mishandling af fanger. Der skulle gå 18 af de 20 år, før Højesteret satte et punktum, der affærdigede, at de danske soldater skulle have haft et ansvar.

Til Irak – Dansk officer til Baghdad

Bent Agger er en dansk officer, som i sommeren 1988 pludseligt blev bedt om at undervise på et kursus i Finland for FN-observatører. Efter kurset blev han uventet bedt om at rejse til Baghdad som FN-observatør.

På orlov til Basra og Mordor (Kuwait)

I perioden fra 27.juni 1991 til 1. juli 1992 var jeg udstationeret med UNGCI (United Nations Guards Contingent in Iraq) i Irak, med hjemme i sektoren Sulaymaniyah i den nordlige del af landet, over mod Iran.

Angst, ensomhed og venskab

Louise var soldat på Hold 1 i Irak, hvor de stod med ansvaret for både at etablere en lejr, bevogte en lejr og sikre, at den daglige drift med...

Et Hold 1 er noget ganske særligt

For generalløjtnant Niels Henrik Bundsgaard var det en milepæl i hans soldaterliv at få lov at lede det første kontingent danske soldater i Irak i 2003.  Tekst af Peter Skautrup...

Civilisationens vugge

Michael er en af de danske soldater, der har været udsendt af Danmark til Irak. Hør ham fortælle om bomber i kameler og afrevne lemmer.

Med feltpræsten på mission

I anledning af den danske værnspræstetjenestens fødselsdag den 1. marts bringer vi en fortælling om feltpræst og sognepræst Kristoffer Simonsen, der deler ud af sine erfaringer fra udsendelsen til...

Combat Camera

 ”Det var måske ikke nogen særlig god idé. At der blev filmet, hvordan man havde sikkerheden for at komme ind i basen. Så de billeder blev jeg faktisk bedt...

Familiens opbakning

Henrik har carte blanche til at tage af sted på alle missioner, hvis behovet opstår. Bare missionen ikke overstiger en måned!

Lufte psykologen

”Jeg er den første, der får tilkendt en servicehund,” fortæller Flemming, der har været udsendt seks gange og har fået konstateret PTSD.

Pas på voldtægt

”Jeg ved, mennesker gemmer på begge sider,” fortæller Sara, der udvikler PTSD efter en udsendelse til Irak. Udover risikoen ved at være i krig, gemmer der sig også en anden trussel.

Den vildeste ildkamp

”Der stegte lige fem englændere,” tænker Jesper, da en engelsk kampvogn bliver ramt af irakiske oprørere.

Nu kommer krigeren

”Jeg bad en ven tage nogle billeder af en sø, og så sad jeg med hovedet ind i skærmen,” fortæller Nicolai, om kun at se ørken og ild i 6 måneder.

Band of Brothers

”Det er uheldigt, at udsendte er lig med PTSD,” siger Lars - befalingsmand fra Irak. Derfor søger udsendte samtalen med ligemænd på veteranhjemmet.

Jeg er et værktøj

”Vi hjalp politikerne med at spille med musklerne,” siger Nicolai, der var i Irak for at passe på de danske soldater. ”Vi skulle afskrække og det lykkedes.”

Kaotisk ilddåb

”Kast fosfor!”, råber Jespers kammerater, mens han står ubeskyttet i tårnet på Piranha’en. Bagefter forstår han, at der var en snigskytte.

Super egoistisk

”Jeg har valgt det her erhverv, og det er en stor del af mit liv og min identitet,” forklarer Lene, der tager afsted til Irak trods familiens store bekymring.

Mit køn – en risiko

”Uhh! Strong woman!”, råber de lokale og samler sig om Sara, da hendes deling sikrer et område i Irak. Hun udgør en sikkerhedsrisiko.

Har du skudt nogen?

Jimmi har været i Irak, og da han kommer hjem bliver han mødt af spørgsmål ´Har du skudt nogen?’

Jeg blev rigtigt bange

På den allerførste operation i Irak, som Rikke skal med ud på, bliver hun bedt om at tage med militærpolitiet afsted som ´female searcher´.

Irak fortjener en lysere fremtid

Før Saddam Hussein gik i krig med sine nabolande var Irak et populært sted at blive udstationeret for diplomater. Smukt, imødekommende og sikkert. Det var slut, da den unge diplomat Stig Piras kom dertil...

Når to specialer flyder sammen

Når Jesper havde trukket et ødelagt køretøj fri med sin bjærgningsvogn, satte hans sanitetsuddannelse ind. Sergent Jespers tid i Irak fløj afsted. Med hårdt arbejde - 18 timer i døgnet var ofte normen. 

Lægehold I

Selv i krig er der regler, og en af reglerne er, at man ikke skyder på sanitetsfolk.

Camp Eden melder klar

Det danske nationale støtteelement har i løbet af kort bygget en ny lejr i det irakiske ørkensand.