Nikolaj Frederiksen har været afsted på hårde missioner flere gange end gennemsnittet af danske udsendte. Som både frømand og politimand har han overkommet at dække to stillinger, hvor der også har været mere drama, end gennemsnittet oplever. Alligevel har han også evnet rollerne som familiefar, lokalpolitiker og hjælper for andre veteraner, inklusive tolken Omaid.
Glæd jer til et spændende foredrag hvor Journalist, forfatter og tidligere udsendt soldat Emil Mosekjær vil fortælle om veteraner, krig og tabuer, om hvordan vi i samfundet møder og anerkender danske veteraner, samt hvordan det adskiller sig fra andre steder i verden.
Den 12. juni 1999 rykkede de første NATO-soldater ind i Kosovo under KFOR-missionen (Kosovo Force) med det formål at stabilisere regionen efter en blodig konflikt.
Kosovo var for 25 år...
Vi har mødt den tidligere forsvarsminister og V-politiker til en snak om hans eget soldaterliv, om Forsvarets udvikling og veteranbegrebet. Interviewet blev til under en regnfuld gåtur ved den...
Lasse er årgang 85 og er fra Flyvevåbnet, hvor han har været en del af Combat Support Wing i en lang årrække. Hans primære opgave har været hundefører, hvor...
Anne-Cathrine er udsendt som en del af CIMIC i den sydvestlige del af Afghanistan. Hun er den første danske kvinde, der har til opgave at opsøge de lokale afghanske kvinder.
Brian kommer til Kroatien i august 1995 umiddelbart efter Operation Storm, hvor kroaterne den 4. august angreb serbiske stillinger. Kampene vedrører som udgangspunkt ikke de danske og andre udsendte internationale FN -styrker, men de ender i et artillerioverfald
”Nogle af pengene er blevet investeret fornuftigt. Og andre penge bliver brugt,
så man husker at leve i nuet. Jeg ved ikke, om jeg lever i morgen,” fremhæver Chris
”Jeg er jo summen af alle de oplevelser, jeg har haft igennem hele mit liv,” forklarer Mads, ”og det har bragt mig dér, hvor jeg er nu. Og her hvor jeg sidder nu i dag, det ville jeg ikke bytte for noget som helst”.
Bubby er udsendt med UNPROFOR og kører som en af de første ud fra den danske lejr med livsvigtige fornødenheder til lokalbefolkningen. Og de ødelæggelser, de møder på deres vej er grufulde.
”En barsk hustru, der kan stå alene ude i regnvejr” – sådan beskriver Bjarne sin kone, der har fulgt sin mands karriere tæt og involveret sig i veteranverden.
Da danske soldater for første gang i nyere tid var udsendt til Balkan, var det under FN-mandat – et mandat, der kun gav soldaterne lov til at skyde i selvforsvar. Noget, der betød, at de stod magtesløse og var øjenvidner til en lang række grufuldheder.
’’Jeg er ikke i tvivl om, at det at stå på kanten af liv og død er med til at definere dig som menneske,’’ siger Michael, der blev hårdt fysisk såret i Afghanistan i 2009, da hans kampvogn kørte på en improviseret sprængladning.
”Det var en del af oplevelsen at skulle ud og opleve verden. Måske også med en form for ideologi om, at jeg kan gøre en forskel. Det tror jeg måske også lå i det”, lyder det fra Flemming.
Selvom det er intenst, og det ikke nødvendigvis er hverken sjovt eller rart, så er man rent faktisk stolt af sig selv, når man kommer ud i den anden ende.
Jeg ville gerne have været med i Afghanistan igen og forsøge at sige runde to. Nu gør jeg det uden at klokke i det og kommer hjem med følelsen af, at du kunne ikke have gjort det bedre nu”.
”Uha, jeg har stået og skudt med en Gatlingkanon ud af en amerikansk helikopter ned på nogle biler! Det er det vildeste jeg har prøvet,” fortæller Peter om jobbet som soldat.