FORSVARSHISTORIEN
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Besøg koldkrigsbunkeren Aalborg Kommandocentral Syd

juli 10 @ 13:00 - 14:30

Event Series Event Series (See All)
kr105

Hvilke forberedelser havde man gjort sig i Aalborg, hvis den kolde krig gik fra kold til varm? Det kan du blive klogere på, når Nordjyske Museer inviterer på en helt særlig rundvisning i Aalborg Civilforsvars nedlagte Kommandocentral Syd, der var indrettet i en 300 m2 stor tysk militærbunker fra 1944.

Under den kolde krig (1945-1991) udførte myndighederne i Danmark et stort planlægningsarbejde med henblik på at kunne sikre befolkningens overlevelse og opretholde samfundets funktioner i det tilfælde, at krigen kom. Der blev i den forbindelse blandt andet bygget store og små beskyttelsesrum til borgerne og opført cirka 100 kommandocentraler i Danmark, hvorfra man kunne koordinere den lokale indsats med at redde liv og begrænse skader.

Nu får du en helt særlig mulighed for at besøge et af de mest væsentlige koldkrigssteder i Aalborg, nemlig Aalborgs Kommunale Kommandocentral, hvorfra man i tilfælde af krig, blandt andet skulle organisere brand- og redningsindsatsen i Aalborg. Selvom bunkeren nu er nedlagt og taget ud af drift, så står den i dag stadigvæk delvist indrettet, med landkort, telefonbåse og stakkevis af fortrykte dosislister, der alt sammen vidner om den nøje katastrofeplanlægning, som myndighederne havde iværksat.

Rundvisningen tager udgangspunkt i den planlægning, man fra såvel centralt som lokalt hold foretog under den kolde krig – en planlægning, der havde fokus ned i mindste detalje. Lige fra udpegningen af nødbegravelsespladser til observationsposter på byens høje punkter og andre bygninger, der var udpeget til at tjene specifikke formål – fx som hjælpestationer for flygtninge.

Udover rundvisningen i den kommunale kommandocentral, går turen også 500 meter på den anden side af bakken til en anden bunker, hvor det regionale beredskab skulle styres fra. Den bruges i dag af Aalborg Musikforening, men der er stadig spor efter dens oprindelige formål, hvis man kigger godt efter.

Bemærk venligst: Aalborg Kommandocentral Syd er uopvarmet og tøjet kan evt. lugte en smule jordslået efter besøget.

Mødested: Parkeringspladsen ved Kornblomstvej 22, 9000 Aalborg.

Varighed: 1,5 time

Arrangør

Privat: Aalborg Historiske Museum
Telefon
99 31 74 00
E-mail
nordjyskemuseer@aalborg.dk
Se Arrangør hjemmeside

Sted

Privat: Aalborg Historiske Museum
Algade 48
Aalborg, 9000 Danmark
+ Google Maps
Telefon
99 31 74 00
Se Sted hjemmeside

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.