spot_img

TILMELD NYHEDSBREV

KONTAKT

Fortællinger fra Forsvarets historieKastellet under besættelsen

Kastellet under besættelsen

Gem artikel

Kastellet under 2. verdenskrig: Fra tysk besættelse til britisk befrielse

Resumé og indledning af Ann-Christina Salquist. Hele udgivelsen kan findes på Kastellets Venner eller downloades nederst i artiklen.

Kastellet i København, en af Europas bedst bevarede fæstningsværker fra 1600-tallet, blev under 2. verdenskrig et strategisk mål for de tyske styrker i Danmark. Og i tiden umiddelbart efter besættelsen rykkede britiske styrker ind for en kort periode. 

Tyskernes fem år lange besættelse satte markante spor, både fysisk og historisk i Kastellet, mens briternes ophold efter krigens afslutning markerede begyndelsen på Kastellets transformation i efterkrigstiden. 

Mærker efter sprængningen af Norgesporten 9. april 1940

Det ”tyske præg” på Kastellet begyndte allerede i de tidlige morgentimer den 9. april 1940, idet tyskerne sprængte den lukkede Norgesport med en kraftig sprængladning – mærkerne efter denne eksplosion ses endnu i dag i Norgesportens gamle sten. Men ellers blev Kastellet besat stort set uden kamp. 

Tysk besættelse – en ny virkelighed

Allerede ved daggry den 9. april 1940 var Kastellet det første tyske mål i København. Med en sprængladning ved Norgesporten tvang tyskerne sig adgang, og inden længe havde de overtaget hele fæstningen uden væsentlig modstand. Som en tidligere dansk garnison var Kastellet strategisk vigtigt, både som kaserne og hovedkvarter for tyske militære enheder.

Besættelsen begyndte fredeligt. Den danske kommandant, oberstløjtnant Chr. Bokkenheuser, forblev i sin stilling under tysk kommando og fortsatte med at bo i Kommandantboligen. Endda nogle danske særregler blev respekteret: Skilte med påskriften “PRIVAT” blev opsat rundt om i Kastellet og respekteret af de tyske soldater. Men som krigen skred frem, ændrede situationen sig drastisk.

I 1942 blev de sidste danske beboere, inklusive kommandanten selv, tvunget til at flytte ud, hvilket efterlod Kastellet i total tysk kontrol.

Tysk vagtpost foran Kongeporten 1941. Renovering af porten ses i baggrunden.

Byggeri og militær brug

Tyskerne omdannede Kastellet til en militær base med omfattende byggeri. En luftværnslejr blev anlagt i Prinsessens Bastion med barakker og et træflaktårn, der med sine seks etager og en højde tilsvarende Rundetårn tjente som platform for en lyskaster. Desuden blev der bygget luftbeskyttelsesrum, bunkere og garager for køretøjer. Den gamle brødfabrik fortsatte driften, men fra 1944 udelukkende med tyske arbejdere, da danskerne blev fjernet.

Krigens brutalitet afspejledes også i Kastellets arrester, hvor både tyske soldater og enkelte danskere blev tilbageholdt. “Engelske spioner” og desertører var blandt de første fanger, men senere blev cellerne også brugt til mistænkte modstandsfolk og tyske kollaboratører.

Moral og modstand

Tyskernes moral i Kastellet var svingende. I begyndelsen var optimismen høj, drevet af sejre på fronterne, men senere blev skuffelsen og tvivlen mere synlig. Graffiti som “Kein Hitler, kein Krieg” og “Es lebe Stalin” indikerede, at ikke alle soldater støttede regimet. Samtidig blev Kastellet brugt som en gennemgangslejr for tropper på vej til eller fra Norge, hvilket gjorde det til en travl, men også kaotisk base.

Befrielsen og briternes ankomst

Efter befrielsen i maj 1945 overtog britiske styrker, Royal Dragoons, Kastellet som base. Deres tilstedeværelse var en del af de allieredes indsats for at sikre ro og orden i Danmark og håndtere de tyske tropper, der stadig var til stede. Briterne blev i Kastellet i omkring et halvt år og delte midlertidigt pladsen med de sidste tyske soldater, der nu var fanger under engelsk kontrol.

Efterkrigstidens betydning

Briternes ophold markerede begyndelsen på Kastellets transformation. Efter deres afrejse blev Kastellet tilbageført til danske myndigheder, og arbejdet med at restaurere det gamle fæstningsværk begyndte. Mange af de tyske strukturer, som flaktårnet og barakkerne, blev fjernet, og Kastellet blev gradvist genoprettet som et historisk og kulturelt monument.

Kastellets historie fra 1940 til 1945 er et af mange eksempler på, hvordan krig og forsvar kan være med til at forme et lands kulturarv.

Læs mere på www.kastelletsvenner.dk

Alle kommentarer er velkomne, men de bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse.

Kommentarer uden fulde navn vil blive slettet.

guest
0 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Ann-Christina Salquist
Ann-Christina Salquist

En af hovedpersonerne bag Forsvarshistorien og Udsendt Af Danmark. Uddannet fra Flyvevåbnet i 1999 og været i Reserven siden. Derudover to udsendelser til Afghanistan i 2005 og i 2006. Derudover uddannet Cand. Soc. Politisk Kommunikation & Ledelse samt en Master fra RUC i Professionel Kommunikation.

Har arbejdet indenfor veteranområdet siden starten af 2009 og er udover at være en af de drivende kræfter bag Forsvarshistorien – Udsendt Af Danmark også frivillig ressourceperson i Danmarks Veteraner.

Jeg har et generelt godt overblik over alle Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Derudover har jeg ikke den store historiske baggrund, men interesserer mig stærkt for at formidle en vigtig del af vores fælles historie bredt ud.

Er stadig aktiv i Reserven, hvor jeg er tilknyttet Arktisk Kommando og arbejder dagligt med at skabe rammen for at fællesskabende kommunikations- og formidlingsprojekter.

Kontakt: acs@fremfor.dk

FRA SAMME forfatter

Temaer

OPlev

Hør historierne

Mere i samme genre

Jord-til-luft forsvarets genkomst 

Flyvevåbnets NIKE- og HAWK-eskadriller var en central del af det danske koldkrigsforsvar. I år skal politikerne – 20 år efter det jordbaserede luftforsvars afskaffelse – beslutte, hvilke luftforsvarssystemer der skal købes.  

Andre læser også