spot_img

TILMELD NYHEDSBREV

KONTAKT

D. 4. april 1949 underskrev den danske udenrigsminister Gustav Rasmussen Atlantpagten i Washington. Underskriften førte Danmark ind i NATO og satte et endegyldigt punktum for den neutralitetspolitik, som Danmark havde ført i næsten 100 år.

Danmarks engagement i NATO strækker sig tilbage til oprettelsen af alliancen i 1949. Umiddelbart efter Anden Verdenskrig havde Danmark egentlig håbet på at kunne vende tilbage til at være neutrale. Men I februar 1948 tog kommunisterne i Tjekkoslovakiet magten ved et statskup med sovjetisk hjælp. 

Det førte til den såkaldte  ’Påskekrise i Danmark, hvor man frygtede en sovjetisk invasion og kommunistiske kupforsøg på dansk jord. 

Forsvaret blev sat i alarmberedskab, og hjemmeværnsforeninger patruljerede på udkig efter sovjetiske faldskærmssoldater i Dyrehaven. men  i årene var Danmark bekymret for sin sikkerhed og ønskede at blive en del af en stærkere forsvarsalliance. 

Så i 1949 rejste den danske udenrigsminister Gustav Rasmussen til Washington og underskrev Atlant-pagten. 

Danmark blandt de stiftende lande

Danmark blev en af de 12 stiftende medlemmer af NATO og har siden spillet en vigtig rolle i alliancen. I begyndelsen af 1950’erne bidrog Danmark med tropper til NATO’s forsvar af Vesttyskland, og i 1952 blev det danske luftvåben en del af NATO’s Integrated Air Defense System.

Under Den Kolde Krig havde Danmark en strategisk placering som en del af NATO’s nordlige flanke, og derfor var landet en vigtig base for amerikanske og andre NATO-allierede styrker.

Efter Murens Fald

Efter Murens Fald i 1989 og afslutningen på Den Kolde Krig fortsatte Danmark den tætte tilknytning til NATO, og som du sikkert allerede ved, har Danmark været en aktiv deltager i mange af Alliancens missioner. Danmark har bidraget med tropper til NATO-missioner i på Balkan, Kosovo, Afghanistan og Irak, Libyen – og i dag bidrager Danmark med soldater i både Estland og Letland. 

I 2014 besluttede Danmark at øge sit bidrag til NATO’s kollektive forsvar og forpligtede sig til at øge sit forsvarsbudget til 2% af BNP. Danmark har også været aktiv i NATO’s arbejde med at håndtere trusler fra Rusland og har støttet NATO’s tilstedeværelse i de baltiske lande.

I dag er Danmark fortsat en vigtig partner i NATO og har bidraget med tropper og ressourcer til NATO missioner og øvelser rundt omkring i verden. Danmark har også været en stærk fortaler for NATO’s rolle i at styrke det transatlantiske bånd og sikre sikkerheden i Europa.

 

Alle kommentarer er velkomne, men de bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse.

Kommentarer uden fulde navn vil blive slettet.

guest
0 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer

Relateret

Tidslinjer

Hør historierne

OPlev

FOrtsæt med at læse

Da Veteranstøtten blev til 

De Blå Baretters landsformand fra 1999-2003 var med til at få åbnet Forsvarets øjne for, at mange veteraner med psykiske skader sad alene med dem. Og det krævede en helt særlig indsats at samle dem op. 

Andre læser også