FORSVARSHISTORIEN

Uddrag af bogen “De Glemtes Fortællinger”. Bogen udkommer til august og er skrevet af bl.a. overkonstabel A.F. Pedersen. Her er et uddrag fra bogen.

Når vi kørte eskorte eller andet, og vi skulle til Zagreb, så skulle vi undervejs først igennem Nigerias FN-OP, herefter serbernes CP, selve X-ingen og videre over til kroaterne. (OP=observationspost, CP = checkpoint, X-ing = serbernes og kroaternes bom over til fjenden).

Bogen udkommer til august og kan forhåndsreserveres ved at sende en mail. Pris inkl. forsendelse er 149 kr.

På serbernes CP tjekkede de, hvad de lige havde lyst til. De nigerianske soldater var meget dårligt uddannet og udrustet til deres opgave i Jugoslavien. Deres OP/CP var totalt overtaget af serberne. Der var ganske vist nigerianske FN-soldater på posterne, men serbiske soldater gav dem ordrer om, hvad de skulle gøre. Serberne kørte rundt i nigerianernes FN-køretøjer og serberne havde truet sig til næsten total overgivelse fra nigerianernes side. Andre rygter sagde, at serberne betalte nigerianerne, så hvis serberne var utilfredse med os, så rettede de nigerianerske soldater våbnene direkte mod os på serbernes kommando.

Serberne havde overtaget nigerianernes brændstof, og hvad der ellers kunne være værd at tage. Og uden brændstof til generatoren var der ingen strøm. Og uden strøm var der ingen varme i prefaberne. Så 2 nigerianere havde tændt bål i deres prefab i håb om at kunne få varmen, hvilket resulterede i, at de 2 nigerianske soldater døde af røgforgiftning.

En anden historie var, at en fuld serbisk soldat ville have en nigeriansk soldats penge, men han ville ikke aflevere dem til serberen. Så skød serberen ham og tog pengene fra den nu døde nigerianer.

En historie fra Hold 1 var, at nogle danske soldater havde været i kontakt med nigerianerne og spurgt lidt undrende, om de ikke havde flere uniformer, for der ville snart komme sne. Der gik tid med at forklare
tingene og forstå hinanden. For nigerianerne vidste ikke, hvad sne var! De troede sne var coke eller kokain, og det vidste de godt, hvad var. Den nigerianske øverstkommanderende var efter sigende rejst med serberne til en større by, hvor han blev fodret godt med alkohol.

En ting, man hurtigt lærte, var aldrig at vise, at man var bange for serberne, uanset om man var dødsens angst for dem. Serberne ville anse det som en svaghed og udnytte det. De ville udnytte og bruge det imod dig, og de ville blive ved med at bruge det mod dig. Der var ingen barmhjertighed, selvom du havde hjertet på det rigtige sted.

Nigerianske FN soldater der er kommet hen til en af vores OP/CPer for snakke. Det var utroligt dårligt uddannede soldater, og som mest normale var i Serbernes vold/oplysning/varetægt/ frivilligt eller ej. Og efter som de var i Serbernes vold, var de ligeledes utrolig farlige stor for os, eftersom de var faldet for den Serbiske propaganda i deres område.


Relaterede artikler

12. nov 2023

Skriv et svar

Støt forsvarshistorien
Bliv abonnent

Tags

Forfatter

Relaterede artikler

Udgiv på forsvarshistorien.dk

Bliv en del af historien! 
Du kan være med til at sikre forsvarshistorien, så den ikke går tabt. 

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.