FORSVARSHISTORIEN
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Fæstningsdage i Fredericia 2024

juni 30 @ 8:00 - juli 7 @ 17:00

Free
Fæstningsdage Fredericia 1848

Fæstningsdagene byder på kultur, historie & musik

Fæstningsdagene er sommerens højdepunkt i Fredericia – og i år fejrer vi 175-års jubilæet for Slaget ved Fredericia 6. juli 1849.

Byens gader fyldes af flotte parader, optog, musik og spændende begivenheder, der fortæller om den historiske krig og den fantastiske sejr.  Der er også en masse nye aktiviteter i programmet i år. Bl.a. får vi besøg af Garderhusarregimentets Hesteskadron og Sigurd Barrett, som fortæller Fredericias historie i børnehøjde.

I år kan du også opleve Børneliv anno 1849 på Rådhuspladsen eller gå med på årets 175 års jubilæumsmarch, hvor man kommer forbi ca. 50 seværdigheder i og omkring Fredericia.

Der vil være Gardehusarer, udklædte folk fra 1800-tallet, musik, parader, fest og flag

Se mere her: Fæstningsdagene i Fredericia | Vi hylder byen og dens historie (visitfredericia.dk)

Kongens fæstningsby

Fredericia blev anlagt af Frederik 3. i 1650 som et mægtigt forsvarsværk i en tid hvor Danmark var præget af krig og uroligheder

Indtil 1650 var der urørt sump, hvor Fredericia by ligger i dag. Ved første øjekast måske ikke et oplagt sted at etablere en by. Men kongen havde brug for en strategisk velplaceret fæstning, og i forhold til både land og vand var Bersodde, som området hed, ideelt.
Med en kystlinje til to sider, kunne man med relativt få kilometers voldanlæg, befæste og beskytte byen og samtidig kunne forsyninger og tropper fragtes ind og ud af byen fra søsiden.

Over 5000 mand deltog i opførelsen af voldanlægget. Arbejdet foregik naturligvis med håndkraft og strakte sig over en årrække. Inden man nåede at færdiggøre det, kom en ny krig mod svenskerne imidlertid på tværs – med forsinkelser og ødelæggelser af Volden til følge.

En by uden indbyggere

For at skaffe indbyggere til den nye fæstningsby, overvejede man at tvangsflytte alle Vejles borgere. I stedet nøjedes kongen med at flytte indbyggerne fra de nærliggende landsbyer Hyby, Hannerup og Ullerup ind bag voldene. De fleste var agerbrugere og det var mildt sagt ikke populært, at de nu skulle bo i byen indenfor voldene og dyrke deres marker udenfor voldene. Men kongen fik naturligvis sin vilje.

For at tiltrække folk udefra indførtes en række kongelige privilegier som gjaldt særligt for Fredericia. Det var blandt andet skattefrihed, gratis byggegrunde, straffrihed for kriminelle, asylret, toldfrihed og religionsfrihed – noget man ellers ikke havde dengang. Nyheden om religionsfriheden i Fredericia spredte sig ned gennem Europa og tiltrak bl.a. jøder, franske huguenotter (De Reformerte) og katolikker. Fredericia blev derfor en kulturel smeltedigel og nød godt af tilflytternes medbragte afgrøder som tobaksplanter, kartofler og hvede.

 

Detaljer

Start:
juni 30 @ 8:00
Slut:
juli 7 @ 17:00
Pris:
Free
Begivenhed Kategorier:
, , ,
Hjemmeside:
https://www.visitfredericia.dk/faestningsdagene

Sted

Fredericia
Ved Landsoldaten 3
Fredericia, 7000 Danmark
+ Google Maps
Se Sted hjemmeside

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.