FORSVARSHISTORIEN

60 år siden første udsendelse til Cypern

I dag, d. 15. maj 2024, er det præcis 60 år siden de første danske soldater landede på Cypern, som en del af de fredsbevarende styrker udsendt af FN.

Introduktion skrevet af Emilie Morrison Kirk

Aftalen om at oprette en fredsbevarende styrke blev indgået d. 4. marts 1964. I perioden maj-juni samme år, blev der udsendt 1.000 danske soldater, og i alt har hele 57 hold af danske soldater været udsendt til Cypern frem til 1992. Det såkaldte hold 0, bestående af fire værnepligtige infanterikompagnier ankom allerede d. 6 april 1964, som indledende hold. Kort tid efter, d. 15 maj 1964, lander hold 1 af danske soldater på Cypern.

Ankomst til Værløse, klar til afgang
En række danske soldater gør klar til afgang til Cypern, år 1964. Foto: Steen Boye Poulsen.

En af de soldater, der var med på den første tur til Cypern, var Harry Jensen, som beretter om ankomsten og den første tid på Cypern.

“Det var meget varmt, da vi kom ud af flyet. Vi blev kørt, til en engelsk base, syd på Cypern. Os 12 kørere fik der udleveret en Ferret spejdervogn, som vi i en uges tid lærte at køre. Vi fik også udleveret en maskinpistol, og fik lidt skydetræning.” beretter Harry Jensen

Efter 10-12 dage rykkede de videre til “Camp Elisabeth”, her fik de base, lidt uden for Nicosia. Han beskriver, hvordan de den første tid beskæftigede sig meget med kortspil.

“Tror vi den første tid fik meget tid til at gå med kortspil. Der gik uger og måneder, før der kom noget til underholdning.”…. “Vi fik meget billige cigaretter og øl, desværre vil jeg næsten sige.” slutter Harry Jensen med.

Konfliktens baggrund

Årsagen til udsendelsen af de fredsbevarende styrker, har rødder helt tilbage til 1960 hvor Cypern fik sin uafhængighed fra Storbritanien. Her skulle de græske og tyrkiske cyprioter pludselig samarbejde om at skabe et fælles samfund. Dette skabte en voksende konflikt mellem de to folkeslag, og medførte en borgerkrig i 1964. Selvom borgerkrigen endte med at være uundgåelig, gjorde FN’s fredsbevarende styrke “UNFICYP” alt, hvad de kunne for at forebygge dette og beskytte de civile.

Bliv klogere på den danske deltagelse og udsendelser til Cypern gennem tiden. Læs både de personlige beretninger og mere historiske artikler, som bl.a. er skrevet i anledning af 60 året for Cypern.

Kilder:

https://www.forsvaret.dk/da/opgaver/afsluttede-operationer/cypern-unficyp/
https://denstoredanske.lex.dk/Cyperns_historie

Relaterede artikler

Skriv et svar

Bliv abonnent

Tags

Forfatter

Relaterede artikler

Udgiv på forsvarshistorien.dk

Bliv en del af historien! 
Du kan være med til at sikre forsvarshistorien, så den ikke går tabt. 

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.