FORSVARSHISTORIEN

Periode

1960-1969

I begyndelsen af årtiet stod det klart at den taktiske og teknologiske udvikling havde overhalet den fodmarcherende hær forældet, og hvor sårbar en sådan hær ville være overfor angreb med taktiske atomvåben. Hæren fik derfor nyt doktrin: “bevægelig forsvarskamp”. Den motoriserede panserinfanteribrigade skulle være hærens primære enhed, og der blev lagt vægt på spredning, mobilitet og pansring. De to fregatter af Peder Skram-klassen indgik i Søværnet 1966, og var flådens flagskibe resten af den kolde krig.

Samarbejdet med Vesttyskland og NATO blev yderligere stadfæstet i 1960’erne. Anledningen var etableringen af Enhedskommandoen – Allied Forces Baltic Approaches (BALTAP) – på Flyvestation Karup i 1961. BALTAP fik det samlede ansvar for forsvaret af Danmark og Slesvig-Holsten. Kommandoen, der altid havde en dansk generalløjtnant eller viceadmiral som chef, bestod af styrker fra Danmark, Vesttyskland, Storbritannien og USA.

1960’erne blev dog også årtiet, hvor Forsvaret i stigende grad blev genstand for politisk uvejr. Den Kolde Krigs politiske klima, og det amerikanske engagement i Vietnam, blev genstand for stadig mere hidsig debat i offentligheden. Også spørgsmålet om atomvåben var på dagsordenen. Cubakrisen i 1962 og Thule-ulykken i 1968 satte sine spor, og der var en udbredt atom-skepsis i befolkningen. I midten af årtiet bortfaldt den sidste amerikanske våbenhjælp. Forsvarsbudgettet steg dog ikke, og konsekvensen blev besparelser på en række områder. Særligt tjenestetid og genindkaldelser for de værnepligtige blev reduceret.

Artikler

Danske FN-soldater på Cypern på patrulje på Cypern ved United Nations Forces in Cyprus (UNFICYP).
15. maj 2024
Aftalen om at oprette en fredsbevarende styrke blev indgået d. 4. marts 1964. I perioden maj-juni samme år, blev der udsendt 1.000 danske soldater.
2. maj 2024
Radiovagt på Hold II af FN’s fredsbevarende styrke på Cypern beretter om sin udstationering for næsten 60 år siden. Hans tid på øen fik et relativt roligt forløb, selv om der kort forinden havde været voldsomme sammenstød.
11. april 2024
Aftalen om at oprette en fredsbevarende styrke blev ratificeret d. 4. marts 1964. Danmarks bidrag til den fredsbevarende styrke kom i første omgang til at udgøre fire værnepligtige infanterikompagnier
16. juni 2023
Herunder finder du en beretning udleveret af Peer Høegh-Guldberg, der 1965-66 som premierløjtnant var næstkommanderende ét af de danske kompagnier i Gaza-striben
NIELS-BIRGER_10
11. juni 2023
Danske militærobservatører fik under UNYOM-missionen i 1963-64 til opgave at monitorere saudiarabiske styrker i grænseområdet mod Yemen. En nærmest umulig opgave, fremgår det af major Jan Cortes’ beretning
NIELS-BIRGER_10
5. juni 2023
15 soldater fra den fredsbevarende styrke UNEF blev dræbt på Sinai-halvøen, da krigshandlingerne begyndte mellem Israel og Egypten i 1967. Helt tilfældigt var kun få danske soldater til stede.
daforo
3. april 2023
Flyvevåbnet havde i mange år benyttet Bedford standardsprøjter opdelt i en Autosprøjte og en Ingeniørtender.
Michael Milo Jørgensen
19. marts 2023
Ole Eigil Nielsen fra Faxe Ladeplads fortæller engageret om sin første tid som ansat på Vemmetofte Minedepot.
NIELS-BIRGER_10
3. februar 2023
I midten af 1960'erne bortfaldt den amerikanske våbenhjælp, som indtil da havde bidraget med store mængder materiel udrustning til det danske forsvar.
NIELS-BIRGER_10
3. februar 2023
Efter oprettelsen af Enhedskommandoen BALTAP i 1961 på Flyvestation Karup, styrkedes samarbejdet mellem dansk forsvar og det tyske Bundeswehr. Dette mødte dog modstand hos befolkningen.

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.