Værn

Hæren

Den danske hær har med sine 400 års historie rigtig meget at fortælle.

Hæren var dengang som i dag ansvarlig for landbaserede militære operationer. Gennem tiden har Hæren ændret sig og er i dag en professionel militær organisation, der opererer under Forsvarsministeriets myndighed.

Den danske hærs primære rolle er at forsvare dansk territorium, men den deltager også i internationale fredsbevarende operationer, katastrofehjælpsindsatser og andre militære missioner.

Hæren er udstyret med en række moderne våben og udstyr, og den bruger en kombination af regulære soldater og værnepligtige til at udføre sin mission. Den danske hær arbejder tæt sammen med andre grene af det danske forsvar og med internationale militære partnere for at opretholde regional stabilitet og fremme international fred og sikkerhed.

Artikler

26. november 2024
I disse dage er det 20 år siden, danske soldater bistod irakiske sikkerhedsstyrker i en anholdelsesaktion, der bragte danskerne under anklage for at have været passiv over for mishandling af fanger. Der skulle gå 18 af de 20 år, før Højesteret satte et punktum, der affærdigede, at de danske soldater skulle have haft et ansvar.
NIELS-BIRGER_10
13. november 2024
Helge Bennike stillede sig i 1940’erne ganske uforstående over for sine foresattes afgørelse: at en kaptajn i Hæren, der var sigtet i en straffesag, ikke skulle stilles anderledes end enhver civil borger. Den slags havde Hæren tradition for at klare internt.
NIELS-BIRGER_10
8. november 2024
En indsigtsfuld og god oplevelse’. Sådan beskriver, Jan Hoffmann, fhv. kaptajn i Hæren, om sit møde med et foredragspublikum – herunder en håndfuld af hans egne tidligere Balkan-soldater. Næsten 30 år efter sin udsendelsen fortalte han om sine personlige erfaringer fra Kroatien i 1995 og oplever foredrag som en effektiv måde til at forklare, hvor svær de danske FN-soldaters stilling var.  
1. november 2024
D. 15 november 1956 landede 50 danske soldater på den Egyptiske flybase Abu Suweir. De var de første, der nogensinde var udsendt fra Danmark som led i en militær fredsbevarende FN-styrke.
NIELS-BIRGER_10
24. oktober 2024
Uanset de fremmedartede forhold i Congo markerede den fredsbevarende ONUC-styrke i 1960 FN’s 15 års fødselsdag.
9. oktober 2024
Min major Rahbek sagde til en morgenappel, at han manglede en flagmand, dvs. sådan én, der skulle gå med UN-flaget til en opgave. Og uden at melde mig frivilligt, blev jeg meldt ind. Jeg kan huske, at jeg var lidt stolt og lidt beæret over at blive udtaget blandt alle de andre.
26. september 2024
På Rigsarkivet ligger en glemt 80-årig korrespondance, der både kaster lys over et pudsigt stykke besættelseshistorie, men også over Den Kongelige Livgardes Musikkorps unikke nodearkiv af musikpartiturer og stemmebøger
NIELS-BIRGER_10
19. september 2024
FN-styrken UNPROFOR i Kroatien var konstant i klemme på grund af et svagt og tvetydigt mandat. Daværende kaptajn Jan Hoffmann var umiddelbar overordnet for sergent Claus Gamborg, der blev dræbt under Operation Storm i august 1995.
NIELS-BIRGER_10
11. september 2024
Organiseringen af ‘flyvende ambulancer’ med såkaldte lansebårer var et markant fremskridt. Det blev realiseret i 1840’erne - samtidig med at Hærens Lægekorps blev oprettet. Sanitetsorganisationen var blevet ret moderne og velfungerende efter en række fremskridt i 1800-tallets første halvdel 
NIELS-BIRGER_10
16. august 2024
 16. august 1974 – i denne måned for 50 år siden – blev der indgået våbenhvile på Cypern efter den tyrkiske invasion. Veteraner fra den danske FN-styrkes Hold XXI, der var på øen under invasionen rejser til Cypern for at mindes de dramatiske uger 

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.