FORSVARSHISTORIEN

Fra Thule til Sydlibanon – erfaren FN-observatør til brændpunkt

Orlogskaptajn Sigrid Hansen har efter eget valg tilbragt tre år på den amerikanske base, der nu er omdøbt til Pituffik Space Base. Nu er der brug for hende i det libanesisk-israelske grænseområde

En dansk officer tager i disse dage et usædvanligt spring fra en stilling som forbindelsesofficer på Pituffik Space Base på Grønland (Thule-basen) til en opgave som FN-militærobservatør i det sydlige Libanon – et uroligt område, hvor den iransk-støttede Hizbollah-milits er meget aktiv.

Orlogskaptajn Sigrid Hansen har kun tilbragt få måneder i sit hjem på Frederiksberg efter afrejsen fra Grønland, og de er i høj grad gået med forberedelser, inden hun på søndag, den 28. oktober, flyver sydpå.  

”Jeg skulle egentlig have været udsendt til Syrien, men der manglede observatører i Sydlibanon. Så der skal jeg udstationeres. Jeg skal bo i Tyre og arbejde i grænseområdet mellem Libanon og Israel med hovedkvarter i Naqoura,” beretter hun.

Ansvarlig for slædehundevæddeløb

Sigrid Hansen har nydt tjenesten på Grønland.

”Thule var et dejligt sted at gøre tjeneste. Jeg var udstationeret i to år, men søgte og fik den forlænget med et år. Der er en god afveksling mellem skrivebordsarbejde og tjeneste i fri luft. Et  eksempel på variationen var, at jeg blandt andet var ansvarlig for det årlige hundeslædevæddeløb. Det er i hvert fald ikke noget, man lærer under den almindelige uddannelse i Søværnet!”

Hun har fungeret som forbindelsesofficer for det danske forsvar til basens amerikanske militære ledelse og har i den forbindelse været tillagt midlertidig grad af kommandørkaptajn.

Skoleskib gav lysten til søen

Søofficerens ønske om en karriere til søs opstod gennem en tid på skoleskibet Danmark. Sigrid Hansen, der er opvokset i Aarhus, ønskede at blive styrmand, men i 1990’erne blev uddannelsen omlagt, så den kom til at bestå af to delforløb – et styrmandsrettet og ét rettet mod en maskinmesterkarriere.

”Da jeg ikke var interesseret i at blive maskinmester, fik jeg den tanke, om Søværnet kunne være en mulighed. Jeg tog min værneret i Søværnet i 1999 og blev i 2005 søofficer, uddannet på Søværnets Officersskole.”

Sigrid Hansen har gjort sejlende tjeneste i Nordatlanten på alle Søværnets fartøjstyper en del år og tilbragt to år på den daværende Færøernes Kommando, der i 2012 blev lagt sammen med Grønlands Kommando til Arktisk Kommando.  Hun har tilbragt fire år i Søværnskommandoen og et år i Forsvarskommandoen.

Hun er i høj grad et barn af de internationale udsendelsers tidsalder i Forsvaret. Hun var i seks måneder FN-observatør i Melut-regionen i det nuværende Sydsudan, og senere fulgte halvandet år i UNTSO i Mellemøsten med base dels i Syriens hovedstad Damaskus, dels i Tiberias i Israel. I 2020 fulgte så udstationeringen på Pituffik Space Base.

Hundeslæde, Mestersvig 2011, Foto: Forsvarsgalleriet

Krævende år i sigte

Sigrid Hansen rejser til Libanon som orlogskaptajn, og hendes forventninger til tjenesten bevæger sig foreløbig på et ret generelt niveau.

”Jeg tror, det bliver et år, hvor der sker noget, og at det vil kræve, at man er godt inde i forholdene i området,” siger hun om situationen efter Hamas-militsens massive angreb på Israel den 7. oktober.

”Mit sammenligningsgrundlag er min første udstationering i Syrien, hvor der var borgerkrig, og den næste – i Israel – hvor der skete knap så meget. Jeg håber, at vores tilstedeværelse som ubevæbnede FN-observatører kan bevirke, at tingene ikke eskalerer så meget, som de ellers ville have gjort.”

Relaterede artikler

Skriv et svar

Støt forsvarshistorien
Bliv abonnent

Tags

Forfatter

NIELS-BIRGER_10
Cand. phil i historie og uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, som har arbejdet me...

Relaterede artikler

Udgiv på forsvarshistorien.dk

Bliv en del af historien! 
Du kan være med til at sikre forsvarshistorien, så den ikke går tabt. 

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.