Periode

2020-...

2020’erne har indtil videre vist sig at være en dramatisk omvæltning af Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitiske vilkår. Den russiske invasion af Ukraine d. 24 februar 2022 har bragt fokus tilbage på forsvaret af Danmark og dets nærområde. Efter 30 år med internationale missioner, tyder meget på at fokus igen skal være på det konventionelle territorialforsvar. I foråret 2022 sendte Danmark en kampbataljon til Letland som led i den forøgede NATO-indsats. Og 1. juni 2022 vedtog 67 pct. af danskerne ved en folkeafstemning at afskaffe forsvarsforbeholdet – et af de fire forbehold, som Danmark i tre årtier har haft i EU-samarbejdet som følge af Edinburgh-traktaten fra 1993.

Artikler

Steen Würtz
17. januar 2025
Flyvevåbnets gamle kampfly vil være udfaset i 2027 – 47 år efter at det første F-16 ankom. F-16 er blevet levetidsforlænget på grund af processen med at skaffe afløseren F-35. Forløbet har været stik modsat af flyets typebetegnelse ‘Lightning II’.
JH
17. januar 2025
Ud over Arktis – den indlysende topprioritet – er Host Nation Support dansk forsvars vigtigste opgave. Det vurderer Jakob Henius fra Forsvarsakademiet, der i denne kronik analyserer det kommende årtis udfordringer i historisk perspektiv.
8. januar 2025
Kjærgaards resultater med redning af druknede og underafkølede og med lufttransport af lungepatienter hænger i høj grad sammen med hans meritter som militærlæge.
NIELS-BIRGER_10
20. december 2024
Kun begrænsede fremskridt er der kommet ud af snart ti års forhandlinger for at skabe et juridisk grundlag for krigsførelse med autonome våbensystemer (AWS’er). Det bekymrer Internationalt Røde Kors (ICRC). Folkeretseksperter ser dog optimistisk på muligheden for at bruge AWS og samtidig overholde International Humanitær Lov (IHL)      
NIELS-BIRGER_10
15. november 2024
Forsvaret har tøvet med at tage droneteknologien til sig, selv om dens betydning i Ukraine-krigen er åbenlys. En bred og hurtig indfasning er nødvendig, vurderer teknologiforsker Andreas Graae, Forsvarsakademiet.
6. november 2024
Danmark har en pligt til at være i verdens brændpunkter - og i dag måske mere aktuel end nogensinde. Kronikken er første udgivet i 2021.
9. september 2024
Fregatten Iver Huitfeldt nedskød natten til 9. marts fire fjendtlige droner over Rødehavet. Skiftende problemer med våbensystemerne blev rapporteret hjem i et internt signal.
9. september 2024
Et dansk krigsskib har et væld af specialister i de små besætninger. Vi har mødt den marinespecialist, der trykkede på de kampafgørende knapper, da Iver Huitfeldt gik i aktion mod fire fjendtlige droner natten til 9. marts 2024.
NIELS-BIRGER_10
23. august 2024
Efter en karriere uden offentlig bevågenhed blev kommandør Felix Ebbestad tæt på pensioneringen fra Forsvaret en efterspurgt mand i medierne.
NIELS-BIRGER_10
16. august 2024
 16. august 1974 – i denne måned for 50 år siden – blev der indgået våbenhvile på Cypern efter den tyrkiske invasion. Veteraner fra den danske FN-styrkes Hold XXI, der var på øen under invasionen rejser til Cypern for at mindes de dramatiske uger 

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.