”Kriminaliteten i Kosovos hovedby, Pristina, er den mest presserende opgave, når FN-politiet begynder sit arbejde,” sagde dansk udstationeret politichef i sommeren 1999 umiddelbart efter afslutningen på Kosovokrigen
Af Niels-Birger Danielsen (udsendt som reporter til Balkan adskillige gange i årene 1996-2000)
(med tilladelse fra Ritzau, der udsendte artiklen i august 1999)
PRISTINA (RB): NATO-landene bør oppe sig og sende flere politifolk til Kosovo. Det mener den nyudnævnte danske chef for FN-politikorpset i Kosovo (UNCIVPOL), politiinspektør Sven Frederiksen.
”Det undrer mig, at landene ikke bevilger politifolk med samme beslutsomhed, som man stiller styrker til rådighed for NATO’s militære operation mod Jugoslavien,” siger Sven Frederiksen, der for en måned siden blev udpeget til den krævende post.
Korpset kommer til at bestå af 3000 betjente fra omkring 40 lande, når det er fuldt udbygget. Men den danske politichef vil foretrække, at over halvdelen af dem kommer fra NATO-lande.
De fleste af de vesteuropæiske og nordamerikanske lande har lovet at sende politifolk; blandt andet har Danmark stillet 20 i udsigt. Men kun relativt få har endnu sendt betjente af sted.
”Jeg har fra start gjort det klart for alle i korpset, at vi skal arbejde ud fra de normer for magtanvendelse og retssikkerhed, som vi har i Vesteuropa. Derfor vil vi stå stærkere, hvis et flertal af FN-politibetjentene har disse normer på rygraden fra deres hjemlande,” understreger den danske ’rigspolitichef’ i den serbiske provins.
Synlighed er vigtig
Indtil nu er der kommet ordenshåndhævere til Kosovo fra Fiji, Bangladesh, Indien, Nepal, Egypten, Kenya, Nigeria og Argentina. USA har sendt et kontingent betjente, og i den forløbne uge ankom 75 russere og godt 100 tyskere. Og under sit besøg i Kosovos hovedstad Pristina i lørdags lovede den britiske premierminister Tony Blair at sende 100 britiske politifolk.
”Alt i alt har vi nu fået tingene under kontrol. Ud over vores hovedkvarter har vi nu etableret fem regionale hovedkvarterer og 29 lokale politistationer,” fortæller Sven Frederiksen, der regner med, at styrken vil være fuldtallig og kan begynde sit arbejde i løbet af efteråret.
”Det er vigtigt, at vi kommer langt ud i krogene, for tryghed skabes af synligt politi. Og med den betændte stemning her i Kosovo er vi nødt til konstant at have folk i nærheden af truede befolkningsgrupper. Det vil i praksis ofte sige det serbiske mindretal.”
Sven Frederiksen, der hjemme i Danmark er chef for ordenspolitiet i Glostrup ved København, peger på kriminaliteten i hovedstaden Pristina som den mest presserende opgave, når FN-politiet begynder sit arbejde.
”I kølvandet på krigsafslutningen var der en bølge af meget alvorlige forbrydelser som mord, husafbrændinger, grov vold og voldtægt overalt i Kosovo. Hyppigheden af forbrydelser er i løbet af juli faldet, men netop i Pristina er forekomsten af de alvorligste forbrydelser stabiliseret på et uacceptabelt højt niveau,” siger han.
UNCIVPOL’s rolle i Kosovo er unik, fordi styrken har mandat fra FN’s Sikkerhedsråd til at udøve myndighed i Balkan-provinsen som f.eks. arrestere folk.
Samtidig har OSCE (Organisationen for Sikkerhed og samarbejde i Europa) påtaget sig at uddanne et multietnisk politikorps for Kosovo: Kosovo Police Service. De lokale politifolk skal bagefter gennem en længere praktikperiode hos UNCIVPOL, inden de kan få en rigtig ansættelse.
”Det bliver ikke nemt at lave et fælles politikorps for serbere og kosovoalbanere, men jeg tror, det kan lade sig gøre. Vi kan ikke regne med, at de kommer til at elske hinanden, men vi forlanger, at de skal kunne arbejde professionelt sammen,” siger politiinspektøren.
Efter planen skal Kosovo Police Service gradvis overtage politimyndigheden fra FN efter tre-fire år.
Sven Frederiksen blev i 2003 leder af EU’s politimission i Kosovo, men døde i 2004 i Pristina af et hjertetilfælde, 56 år gammel. Kosovos politi kom under national kontrol, da provinsen i 2008 erklærede sig selvstændig. Det har en sammensætning svarende til befolkningen: 90 pct. kosovoalbanere og 10 pct. kosovoserbere.