FORSVARSHISTORIEN

Værn

Hjemmeværnet

Hjemmeværnets historie går tilbage til slutningen af ​​1800-tallet, hvor det blev etableret som en frivillig milits for at supplere den regulære hær.

Hjemmeværnet udviklede sig med tiden til en paramilitær organisation, der havde til opgave at forsvare dansk territorium i tilfælde af krig. Under Anden Verdenskrig spillede Hjemmeværnet en nøglerolle i modstanden mod den tyske besættelse af Danmark.

I efterkrigstiden fortsatte Hjemmeværnet med at være en vital del af det danske forsvar, der ydede træning og støtte til den regulære hær og deltog i forskellige militærøvelser. Hjemmeværnet gennemgik i 1990’erne betydelige reformer og blev omstruktureret for bedre at kunne imødekomme de skiftende sikkerhedsbehov i Danmark.

Hjemmeværnet er i dag en moderne og veludstyret organisation, der yder en bred vifte af støtte til det danske forsvar. Dets ansvar omfatter territorialt forsvar, civilbeskyttelse og katastrofehjælp, og det spiller også en vigtig rolle i at fremme offentlighedens bevidsthed om nationale sikkerhedsspørgsmål. Hjemmeværnet er en frivillig organisation og er for alle danske statsborgere, der opfylder de nødvendige kvalifikationer og lægekrav.

Overordnet set er det danske hjemmeværns historie en historie om tilpasning og evolution, da det løbende har udviklet sig for at imødekomme de skiftende sikkerhedsbehov i Danmark og for at tjene landet og dets borgere på nye og innovative måder.

Artikler

Hjemmeværnet under en øvelse i 1980'erne
Jacob
16. april 2024
1 april 2024 kunne Hjemmeværnet fejre sit 75-års jubilæum. Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 er det strømmet til med nye frivillige. Men hvad er historien bag Hjemmeværnet? Og hvordan har det frivillige værn udviklet sig siden dets grundlæggelse? 
NIELS-BIRGER_10
8. marts 2024
Ingrid Munk Thygesen fandt sin mand som 20-årig frivillig i Danmarks Lottekorps i 1950’erne. Det unge par flyttede til Sverige, hvor hun boede resten af livet. En skygge fulgte hende dog. Hun kunne aldrig slippe de barske minder fra besættelsestiden, som hun oplevede som barn.
NIELS-BIRGER_10
4. juli 2023
Da Christian Brøndum var en ung mand i 1960’erne og 70’erne, var han på det rene med, at hans farfar var en mand med en dramatisk historie bag sig.
3. marts 2023
En luftmeldepost er en militær observationspost, som igennem Luftmeldekorpsets (LMK) varslingsnet varslede Flyvevåbnet om fly i det lave luftrum.
NIELS-BIRGER_10
3. februar 2023
Onsdag den 24. marts – dagen før skærtorsdag – orienterede statsminister Hedtoft Udenrigspolitisk Nævn om, at der var indført forhøjet beredskab for hæren og politiet. 

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.