FORSVARSHISTORIEN

Periode

1940 - 1949

Danmarks nederlag d.9 april 1940 og de fem følgende års besættelse kom til at præge hele årtiet. Samarbejdspolitikken muliggjorde at hæren og søværnet under besættelsens første år kunne opretholde sit daglige virke, men i august 1943 brød samarbejdspolitikken sammen, og begge værn blev opløst.
Danmark blev allerede ved befrielsen trukket ind i den konflikt, som skulle udvikle sig til den kolde krig. Væsentligst for Danmark var underskrivelsen af Atlantpagten, og det deraf følgende medlemskab af NATO. Danmark havde forkastet mellemkrigstiden neutralitet og valgt side i den kolde krig. Slagordet var ”aldrig mere en 9. april”. Man stod derfor overfor en stor opgave med at genopbygge og modernisere forsvaret, og var dybt afhængig af våbenhjælp fra bl.a. USA og Storbritannien. Opbygningen gik langsomt men også nye værn kom til. Frygten for et overfald eller kupforsøg ledte til at Hjemmeværnet blev oprettet i 1949, og i 1950 blev Flyvevåbnet udskilt som selvstændigt værn.
I samme tidsperiode engagerede Danmark sig også internationalt. I 1947 sendte man 4000 soldater til Tyskland som en del af den allierede besættelseshær. Og i 1948 bidrog Danmark til sin første FN-mission, der skulle overvåge våbenhvilen efter den arabisk-israelske krig maj-juni 1948.

Artikler

NIELS-BIRGER_10
24. maj 2024
Svend Paludan-Müller, chef for Grænsegendarmeriet, satte sig til modværge, da Gestapo ville arrestere ham og omkom efter tre timers kamp.
NIELS-BIRGER_10
15. maj 2024
De danske officerer, der havde været i tjeneste under besættelsestidens samarbejdspolitik, var ikke parate til at integrere krigshelten Kaj Birksted
23. november 2023
Artiklen er tidligere udgivet i Historisk Samfund for Præstø Amt, Årbog 2020. Her gengives artiklen af forfatteren udvidet og fuldt illustreret som bidrag til forsvarshistorien af denne lille flyvestation med en lang og begivenhedsrig tjenestetid.
NIELS-BIRGER_10
20. oktober 2023
Da De Forenede Nationer (FN) begyndte sin virksomhed den 24. oktober 1945, var Danmark blandt de 51 grundlæggerlande.
NIELS-BIRGER_10
4. juli 2023
Da Christian Brøndum var en ung mand i 1960’erne og 70’erne, var han på det rene med, at hans farfar var en mand med en dramatisk historie bag sig.
NIELS-BIRGER_10
4. maj 2023
Ved befrielsen og den tyske kapitulation blev Den danske Brigade og Den danske Flotille overført til Danmark fra Sverige. De blev den første begyndelse til det danske forsvar under Den kolde Krig
Sune Wad
27. marts 2023
Påskekrisen i foråret 1948 var afgørende for, at Danmark tilsluttede sig Atlantpagten.
NIELS-BIRGER_10
3. februar 2023
Onsdag den 24. marts – dagen før skærtorsdag – orienterede statsminister Hedtoft Udenrigspolitisk Nævn om, at der var indført forhøjet beredskab for hæren og politiet. 
NIELS-BIRGER_10
13. januar 2023
Efter Anden Verdenskrigs afslutning mødte Forsvaret nye udfordringer og måtte tilpasse sig en verden præget af kold krig og internationale spændinger.
NIELS-BIRGER_10
7. maj 2020
Efter Anden Verdenskrigs afslutning mødte Forsvaret nye udfordringer og måtte tilpasse sig en verden præget af kold krig og internationale spændinger.

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.