Periode

Den Kolde Krig

Den Kolde Krig betegner perioden fra 2. verdenskrigs afslutning i 1945 til Berlinmurens fald i 1989 og Sovjetunionens kollaps i 1991. På hver sin side af konflikten stod supermagterne USA og Sovjetunionen. De to supermagter havde hver sine allierede: Sovjetunionen og Warszawa-pagten i øst USA og NATO i vest. Danmark valgte forholdsvis tidligt side i konflikten, da man i 1949 underskrev Atlantpagten og blev medlem af NATO.

De næste 4 årtier fokuserede det danske forsvar primært på at forberede sig på et muligt angreb fra Østblokken. I halvtredserne modtog Danmark store mængder våbenhjælp fra NATO-allierede, blandt andet sit første moderne materiel som jetfly og kampvogne. Forsvaret blev mekaniseret og moderniseret, og samarbejdet med NATO-allierede blev vedligeholdt ved øvelser.

Den kolde krig stod også i atomkrigens skygge. Som tiden skred frem, frygtede man i stigende grad, at en eventuel konflikt mellem NATO og Sovjet ville eskalere til en altødelæggende atomkrig. Både i befolkningen og i politikerkredse var der kritiske røster, som mente at Forsvaret var af en mere symbolsk karakter, og derfor søgte at begrænse forsvarsbudgettet. Danmark blev derfor jævnligt kritiseret af NATO for ikke at bidrage tilstrækkeligt til forsvarsalliancen.

Artikler

NIELS-BIRGER_10
13. september 2024
I en tid, hvor den sovjetiske trussel blev opfattet som særdeles reel, kræver en Lotte af sine medlotter en mere seriøs indstilling til den frivillige tjeneste
Jacob
7. juni 2024
Danmark var med fra starten da NATO blev grundlagt i 1949. Igennem fire årtier var Danmark frontlinjestat i konflikten mellem NATO og Warszawa-pagten. Men forholdet mellem Danmark og Alliancen, og i særdeleshed den største alliancepartner USA, var ikke altid problemfrit.
Jacob
7. maj 2024
Bliv klog på hvad der lå til grund for, at Danmark gik fra neutrale til at vælge side under den kolde krig. Mød Hans Hedtoft og E.J.C Qvistgaard
Jacob
16. april 2024
1 april 2024 kunne Hjemmeværnet fejre sit 75-års jubilæum. Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 er det strømmet til med nye frivillige. Men hvad er historien bag Hjemmeværnet? Og hvordan har det frivillige værn udviklet sig siden dets grundlæggelse? 
NIELS-BIRGER_10
4. marts 2024
FOR 60 ÅR SIDEN: Det lykkedes aldrig græsk-cyprioter og tyrk-cyprioter at finde en formel for sameksistens efter uafhængigheden i 1960. Indsættelsen af en FN-styrke forhindrede et blodbad. Den blev besluttet den 4. marts 1964.
NIELS-BIRGER_10
9. februar 2024
Mens vi venter på, hvad politikernes forhandlinger kommer til at betyde for værnepligten, er udskrivningen af unge til militærtjeneste vendt tilbage i Europas mest udsatte lande. I Danmark har den folkelige forsvarsforpligtelse (for mænd) gennem over 200 år været en grundsten i landets forsvar
Jacob
30. januar 2024
For nyligt påbegyndtes NATO-øvelsen Steadfast Defender. Her skal blandt andet trænes modtagelsen af amerikanske forstærkninger i Europa.
Jacob
21. december 2023
D. 21. december 2023 underskrev udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) en aftale med sin amerikanske kollega Anthony Blinken. Det skete to dage efter et pressemøde, hvor regeringen meddelte at man havde planer om at indgå en aftale med USA
Jacob
19. december 2023
Når man fortæller historien om den kolde krig, er det svært at komme udenom atomvåben. I fire årtier levede verden i skyggen af risikoen for en altødelæggende atomkrig.
NIELS-BIRGER_10
6. oktober 2023
BOGANMELDELSE - En henvendelse fra USA var muligvis årsag til, at Forsvarsministeriet iværksatte en intern undersøgelse af Forsvarets beredskabstilstand i sommeren 1961.

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.