Periode

1980-1989

Nulvækstslinjen fra 1970’erne og rationaliseringerne fortsatte forholdsvis upåvirket af den sikkerhedspolitiske debat. Et vigtigt element i Forsvarets virke i denne periode, var spørgsmålet om forstærkninger. I løbet af 1980’erne blev forstærkninger fra NATO-allierede en central del af forsvarsplanlægningen, og man øvede modtagelsen af disse flere gange gennem årtiet.

Til gengæld blev sikkerhedspolitikken en politisk kampplads i hidtil uset omfang. Tonen spidsede til på den internationale politiske scene, og halvfjerdsernes opblødning i forholdet mellem Øst og Vest, blev erstattet af en ny iskold stemning mellem de to blokke. Opstillingen af amerikanske missiler i Europa vakte omfattende protester og demonstrationer fra fredsaktivister.

Efter at den borgerlige firkløverregering under Poul Schlüter i 1982 var kommet til magten, slog Socialdemokratiet – nu i opposition – ind på en NATO-skeptisk kurs i form af den såkaldte ’fodnotepolitik’. Den gik ud på, at partiet sammen med Det radikale Venstre, der var en del af Schlüter-regeringens parlamentariske grundlag, etablerede et ’alternativt sikkerhedspolitisk flertal’, der i 14 tilfælde fik vedtaget beslutningsforslag, der påtvang regeringen en politik, den ikke gik ind for, og få indføjet danske reservationer i form af fodnoter under alliancens beslutninger.

Artikler

15. august 2024
Boganmeldelse: Frans Ørsted Andersens bog "Missionen på den delte ø" giver en dybdegående og personlig skildring af de danske veteraners oplevelser under FN-missionen på Cypern fra 1964 til 1992.
NIELS-BIRGER_10
27. juni 2024
Mens Kong Frederik 10.´s tid i Den kongelige Livgarde og Frømandskorpset hyppigt er blevet skildret, er næsten intet offentligt kendt om den daværende Kronprins Frederiks år som opklaringsdelingsfører ved Gardehusarregimentet.
NIELS-BIRGER_10
15. maj 2024
De danske officerer, der havde været i tjeneste under besættelsestidens samarbejdspolitik, var ikke parate til at integrere krigshelten Kaj Birksted
Steen Würtz
13. marts 2024
Skal Danmark igen til at træne landsætning af store NATO styrker ved den jyske vestkyst, som vi gjorde tilbage under den kolde krig. Her en personlig erindring fra 1982.
11. februar 2024
Artiklen er skrevet af Bent Agger, en dansk officer, hvis tjeneste har taget ham til bl.a. Indien, Pakistan, Irak, Namibia og Cypern.
5. februar 2024
Bent Agger er en dansk officer, som i sommeren 1988 pludseligt blev bedt om at undervise på et kursus i Finland for FN-observatører. Efter kurset blev han uventet bedt om at rejse til Baghdad som FN-observatør.
9. november 2023
Oberstløjtnant Peer Høegh-Guldberg fik som udstationeret i Irak blandt andet udkig over et landskab, der efter den iransk-irakiske krig mindede om noget fra Første Verdenskrig
1. november 2023
Oberstløjtnant Peer Høegh-Guldberg beretter fra et år på Cypern i 1980’erne, hvor han havde en chefstilling i FN-hovedkvarteret i Nicosia
23. juni 2023
Selvom man godt kendte til brugen af gas og kemisk krigsførelse var det først under den Kolde Krig, at man grundet nogle forgiftede fiskere fik udviklet procedurer og retningslinjer for et kemisk beredskab på landets sygehuse.
daforo
3. april 2023
Flyvevåbnet havde i mange år benyttet Bedford standardsprøjter opdelt i en Autosprøjte og en Ingeniørtender.

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.