FORSVARSHISTORIEN

Periode

1980-1989

Nulvækstslinjen fra 1970’erne og rationaliseringerne fortsatte forholdsvis upåvirket af den sikkerhedspolitiske debat. Et vigtigt element i Forsvarets virke i denne periode, var spørgsmålet om forstærkninger. I løbet af 1980’erne blev forstærkninger fra NATO-allierede en central del af forsvarsplanlægningen, og man øvede modtagelsen af disse flere gange gennem årtiet.

Til gengæld blev sikkerhedspolitikken en politisk kampplads i hidtil uset omfang. Tonen spidsede til på den internationale politiske scene, og halvfjerdsernes opblødning i forholdet mellem Øst og Vest, blev erstattet af en ny iskold stemning mellem de to blokke. Opstillingen af amerikanske missiler i Europa vakte omfattende protester og demonstrationer fra fredsaktivister.

Efter at den borgerlige firkløverregering under Poul Schlüter i 1982 var kommet til magten, slog Socialdemokratiet – nu i opposition – ind på en NATO-skeptisk kurs i form af den såkaldte ’fodnotepolitik’. Den gik ud på, at partiet sammen med Det radikale Venstre, der var en del af Schlüter-regeringens parlamentariske grundlag, etablerede et ’alternativt sikkerhedspolitisk flertal’, der i 14 tilfælde fik vedtaget beslutningsforslag, der påtvang regeringen en politik, den ikke gik ind for, og få indføjet danske reservationer i form af fodnoter under alliancens beslutninger.

Artikler

4. US Amphibious Brigade går i land med landgangsbåd ved Blåvand.
Steen Würtz
13. marts 2024
Skal Danmark igen til at træne landsætning af store NATO styrker ved den jyske vestkyst, som vi gjorde tilbage under den kolde krig. Her en personlig erindring fra 1982.
23. juni 2023
Selvom man godt kendte til brugen af gas og kemisk krigsførelse var det først under den Kolde Krig, at man grundet nogle forgiftede fiskere fik udviklet procedurer og retningslinjer for et kemisk beredskab på landets sygehuse.
daforo
3. april 2023
Flyvevåbnet havde i mange år benyttet Bedford standardsprøjter opdelt i en Autosprøjte og en Ingeniørtender.
Michael Milo Jørgensen
19. marts 2023
Ole Eigil Nielsen fra Faxe Ladeplads fortæller engageret om sin første tid som ansat på Vemmetofte Minedepot.
NIELS-BIRGER_10
3. februar 2023
Forliget blev indgået som en såkaldt nulløsning, hvor man søgte at undgå hverken væsentlige udgiftsstigninger- eller nedskæringer. Det medførte en protest fra USA’s ambassadør.
NIELS-BIRGER_10
31. januar 2023
Oberstløjtnant Jens Mandøe deler særlig indsigt i Jægerkorpsets udvikling. Fra at stå for overvågning under den kolde krig, til at være i aktiv krig.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.