FORSVARSHISTORIEN

”Vi er taktisk på fra start til slut”  

Efter næsten to uger under åben himmel er dette års store hærøvelse, BRAVE LION, vel overstået. Trods mangler i mandskab og materiel har det givet især gruppe- og delingsførere mange erfaringer og for nogle en adgangsbillet til at indgå i NATOs Readiness Initiave. 

Af Anders Rømeling 
(bragt i CS Bladet nr. 4, oktober 2021) 

 

Brave Lion 2021. Foto: Magnus Terp, Forsvarsgalleriet


Det er ikke mange timer siden, at den årlige hærøvelse BRAVE LION lukkede og slukkede, og de 2700 soldater fra Hæren, Hjemmeværnet, Estland og Litauen kunne gå på weekend oven på næsten to uger i øvelsesterrænnet i Oksbøl. Dagen derpå talte CS Bladet med en af deltagerne, sergent Oliver Curtis. 
   “Vi har trænet så tæt på realistiske scenarier som muligt, og det gør det nemmere mentalt at acceptere, at man er på hele tiden. Det har været en superfed oplevelse at være i gang så mange dage i træk.” 
 
Under dette års BRAVE LION har den 25-årige sergent fra Gardehusarregimentet i Slagelse været gruppefører i 1. GHR Mekaniserede Infanteri og kørt i de pansrede mandskabsvogne Piranha 5:  
    “Jeg har fået trænet mit førervirke, som helt overordnet handler om, at jeg sørger for at få delingsførerens hensigt ud i verden og få tingene til at lykkes på kamppladsen. Som gruppefører skal jeg skabe sammenhæng i kampen og koordinere, at vi angriber det samme mål med størst mulig effekt.” 
    “Jeg har haft en del tid alene med min gruppe, og fordi flere af dem er mere erfarne end jeg selv, har jeg lært meget af dem. Også på det ledelsesmæssige plan har jeg takket være gruppens mere erfarne kolleger udviklet mig i forhold til at håndtere den enkelte soldat i pressede situationer, både i og uden for kamp.” 

Brave Lion 2021. Foto: Magnus Terp, Forsvarsgalleriet

Én chance for at gøre det rigtigt  


Formålet med BRAVE LION er ifølge Forsvaret at træne Hærens 1. Brigade, så brigaden kan indsættes som en samlet enhed, der skal kunne kæmpe og klare sig alene. Derudover skal brigaden kunne klargøre, uddanne og opstille en kampbataljon til NATO’s Readiness Initiative, NRI.  
 
For Oliver Curtis har BRAVE LION været en certificeringsøvelse til at kunne indgå i NRI. Øvelsens omfang og de mange dage og nætter under åben himmel gør BRAVE LION til noget særligt, fortæller han:  
     “Det er en meget større setting, og selve scenariet giver mere mening, fordi vi er taktisk på fra start til slut. Det er fedt at opleve, fordi vi i hverdagen normalt kører på, holder pause og så starter forfra. Men under BRAVE LION har vi i løbet af mange dage kun én chance for at gøre det rigtigt.” 

Succes trods mangler i materiel og mandskab


Spørger man stabschef i 1. Brigade, oberstløjtnant Palle Bo Svendsen, er øvelsen ‘helt overordnet gennemført, som man gerne ønskede’:  
    “Rammen for øvelsen har i vores øjne været en succes. Det gælder både den taktiske aktivitet, de estiske og litauiske soldater, og så at vi har haft et større område af Oksbøl at øve i. Den enhed, der skal ind i NRI, har haft nogle gode rammer, og de er blevet kontrolleret, og de har løst en god opgave.” 
    Dog har der været problemer med at fylde alle pladserne op:  
   “Der har været mangel på personel i nogle af enhederne, både fordi enhederne ikke i forvejen er fuldt ud bemandet, og så fordi der har været sygdom samt kurser og anden uddannelse samtidig med øvelsen.” 
 
Palle Bo Svenden uddyber:  
   ”Nede på gruppe- og delingsniveau har det været nødvendigt at tilpasse øvelserne til de soldater, vi nu engang har. Inden for logistikområdet har vi eksempelvis haft nogle mangler i forhold til at have en komplet logistikbataljon, og det er fordi, bataljonen stadig er under opbygning, både med personel og materiel.” 
 
Stabschefen fortæller, at man under dette års BRAVE LION har savnet kommunikationsudstyr, udvalgte våbensystemer og føringskøretøjer:  
    ”Man kan sige, at det i gåseøjne er tale om planlagte mangler, fordi materiellet er sat til at skulle skaffes under det aktuelle forsvarsforlig frem til 2023, og enkelte anskaffelser kommer til at række sig ind i næste forlig også. Derudover er der også flere ansættelser på vej.” 
 
Palle Bo Svendsen afslutter:  
    ”Trods manglerne i personel og materiel har øvelsen til fulde levet op til vores forventninger, og enhederne og enkeltpersonerne har virkelige leveret en god indsats, og så er det vores indtryk, at udbyttet af BRAVE LION er virkelig godt og faktisk overstiger vores forventninger.” 

Brave Lion 2021. Foto: Magnus Terp, Forsvarsgalleriet

Tæring tænder gejsten


Selv har Oliver Curtis ikke bidt mærke i mangler under øvelsen på nær varme, mad, en ordentlig seng og elektrisk lys:  
   ”Nu har vi været utrolig heldige med vejret, men helt generelt så tærer det altid lidt altid at skulle stå op til en kold morgen. Når vi er taktisk på, må vi jo ikke bruge lys, så meget af vores nedpakning foregår jo i mørke. Det er lidt udfordrende, men vi er heldigvis vant til at være meget ude.” 
   ”De steder, hvor det påvirker os, er på det menneskelige plan. Vi får jo ikke så meget søvn og forplejning, og vi har jo ikke tid til at holde frokost på en halv time. I stedet er det bare nogle snacks i lommen, man spiser på vejen.” 
    ”Når man rammer sjette-syvende dagen, så begynder man så småt at mærke, at det tærer at være derude, så sproget bliver lidt hårdere, og man bliver lidt mere pirrelig. Men på mange punkter øger det aggressiviteten og gejsten, så det behøver ikke nødvendigvis være en skidt ting.” 

Skriv et svar

Relaterede artikler

Bliv abonnent

Tags

Forfatter

Bliv abonnent

Vær med til at sikre forsvarshistorien og få adgang til en række fordele. Du vælger selv abonnementets størrelse

Relaterede artikler

Udgiv på forsvarshistorien.dk

Bliv en del af historien! 
Du kan være med til at sikre forsvarshistorien, så den ikke går tabt. 

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.