I 1968 besluttede VKR-regeringen at sรฆnke forsvarsudgifterne, og siden da har Danmark aldrig levet op til NATOs styrkemรฅl.
Styrkemรฅl og socialdemokratisk splittelse
Venstre og Konservative havde i 1968 erkendt, at det var uundgรฅeligt at sรฆnke forsvarsudgifterne som en del af prisen for at fรฅ Det radikale Venstre med i VKR-regeringen, der med Hilmar Baunsgaard fik en radikal statsminister. Skรธnt forsvarsbudgettet kun faldt tillidt under 2,5 pct. af BNP i forligsperioden, var nedprioriteringen mรฆrkbar, idet forsvarsbudgettet i 1969 trods en inflation pรฅ ca. 8 pct. kun steg med 1,6 pct.
Samme รฅr steg det samlede statsbudget med 32,1 pct. Besparelserne endte med at komme til udtryk i 3 hovedpunkter:ย
ย 1). Den officielle opfattelse af NATOโs styrkemรฅl รฆndredes fra โmindstemรฅlโ til โcirka-talโ โ dvs. at Danmark permanent afskrev sig forpligtelsen til at leve op til styrkemรฅlene.
ย 2). Yderligere nedsรฆttelse af de vรฆrnepligtiges tjenestetid.
ย 3). Etableringen af Forsvarskommandoen med henblik pรฅ at slรฅ administrative funktioner sammen.
Socialdemokratiet, der stod uden for forliget, var prรฆget af et betydeligt antal nyvalgte pรฅ partiets venstreflรธj, der var modstandere af den hidtil fรธrte forsvarspolitik. Socialdemokraterne gik ind for besparelser med henvisning til den begyndende afspรฆnding som prรฆgede forholdet mellem รst og Vest.
Afspรฆnding og atomaftaler
I 1969 pรฅbegyndte den nytiltrรฅdte socialdemokratiske forbundskansler Willy Brandt sin โOstpolitikโ, der fรธrte til optagelse af diplomatiske forhandlingsrelationer med Den Tyske Demokratiske Republik (DDR) og Brandts historiske udsoningsbesรธg i Polens hovedstad Warszawa med det symbolladede knรฆfald foran byens tidligere jรธdiske ghetto den 7. december 1970. Den 21. juli 1969 markerede fire amerikanske astronauters landing pรฅ Mรฅnen med rumskibet โApolloโ USAโs sejr i rumkaplรธbet, og sammen รฅr begyndte SALT-drรธftelserne (Strategic Arms Limitation Talks) mellem USA og Sovjetunionen, som skulle forpligte de to supermagter til gensidig nedrustning af atomarsenalerne. De fรธrte i 1972 til SALT 1-aftalen. Atomspรธrgsmรฅlet kombineret med de fortsatte amerikanske bombardementer i Vietnam, Laos og Cambodia, betรธd at USAโs internationale renommรฉ stod historisk lavt, ogsรฅ i Danmark.
I 1969 blev en Forsvarskommission nedsat under ledelse af Forsvarsministeriets departementschef C.C.F. Langseth. Den foretog en analyse af Forsvarets struktur i lyset af NATO-medlemskabet og det strategiske billede. Kommissionen var prรฆget af interne stridigheder blandt politikere med kun delvis forenelige synspunkter. Den fik dog alligevel vรฆsentlig betydning for 1970โernes forsvarsforlig, da kommissionsrapporten var medvirkende til, at antallet af fastansatte i forsvaret โ specielt ved kerneenhederne โ blev forรธget.
Ledelsen i perioden
Forsvarsministre: Erik Ninn-Hansen (C, 1968-71), Knud รstergaard (C, 1971) og Kjeld Olesen (S, 1971-73). Forsvarschefer: general Kurt Ramberg (1962-72), general (Hรฆren) Otto Blixencrone-Mรธller (1972-77).ย
Gallup-undersรธgelse om befolkningens stรธtte til NATO:
Ja | Nej | Ved ikke | |
1969 | 53 | 13 | 34 |
1972 | 45 | 18 | 37 |