FORSVARSHISTORIEN

Perioder

1970-1979

Halvfjerdserne bød på fortsatte brydninger i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Venstre, Konservative og Socialdemokratiet havde i mange år stået sammen i forsvarspolitiske spørgsmål, men særligt S var præget af en række nye forsvarsskeptiske medlemmer på partiets venstrefløj. Forsvaret ansås i disse år fra politisk hold mere og mere for at være af symbolsk karakter. Hovedformålet var at overbevise især USA om en vilje til at forsvare landet, indtil allierede forstærkninger kunne nå frem. Værnepligten blev nedsat, og man var i stigende grad afhængig af en hård kerne af fastansat personel.

Årtiet var også præget af en stigende orientering mod Vesttyskland i den danske forsvarsplanlægning. På landjorden kom det til udtryk med indkøbet af Leopard-kampvognene fra 1976. Til søs og i luften var det især enhedskommandoens udarbejdelse og øvelser med ‘Operation Hurricane’, kodenavnet for et planlagt koordineret dansk-vesttysk angreb på en sovjetisk invasionsflåde. Flyvevåbnet indgik i 1975 i ‘århundredets våbenhandel’, da man besluttede sig for at indkøbe 58 F-16 fly af amerikanske General Dynamics til 2,6 milliarder kroner.

Artikler

NIELS-BIRGER_10
16. august 2024
 16. august 1974 – i denne måned for 50 år siden – blev der indgået våbenhvile på Cypern efter den tyrkiske invasion. Veteraner fra den danske FN-styrkes Hold XXI, der var på øen under invasionen rejser til Cypern for at mindes de dramatiske uger 
15. august 2024
Boganmeldelse: Frans Ørsted Andersens bog "Missionen på den delte ø" giver en dybdegående og personlig skildring af de danske veteraners oplevelser under FN-missionen på Cypern fra 1964 til 1992.
NIELS-BIRGER_10
15. juli 2024
To danske politifolk kom pludselig i centrum, da udviklingen på Cypern eksploderede i sommeren 1974. Det er den seneste større græsk-tyrkiske konfrontation i et fjendskab med rødder mere end 500 år tilbage.
31. maj 2024
I følgende artikel bringes en personlig beretning fra major Preben Korreborg, som her beskriver det første hele døgn af den tyrkiske invasion på Cypern.
NIELS-BIRGER_10
8. marts 2024
"MeToo-bølgen er gået for vidt" - det mener fhv. overkonstabel Christa Gyrup, der ser tilbage på sine 12 år i Søværnet. Hun var med blandt de første 27 konstabelelever, der blev taget ind i 1972  
7. december 2023
BERETNING FRA KASHMIR: Den danske kaptajn Bent Agger oplevede massevis af dagligdags udslag af spændingerne mellem inderne og pakistanerne under to års udstationering med FN’s observatørmission (UNMOGIP) i 1970’erne
9. september 2023
Daværende major Peer Høegh-Guldberg, hans kone og to børn fik en oplevelse af rang, da han i 1975/76 fik mulighed for at tage sin familie med på udsendelse til en FN-missionen
daforo
3. april 2023
Flyvevåbnet havde i mange år benyttet Bedford standardsprøjter opdelt i en Autosprøjte og en Ingeniørtender.
Michael Milo Jørgensen
19. marts 2023
Ole Eigil Nielsen fra Faxe Ladeplads fortæller engageret om sin første tid som ansat på Vemmetofte Minedepot.
NIELS-BIRGER_10
3. februar 2023
Forsvaret blev set som symbolsk og skulle vise vilje til at forsvare landet indtil allierede forstærkninger ankom. Værnepligten blev reduceret til ni måneder, og der blev foretaget besparelser.

Log ind og læs

Har du spørgsmål til dit abonnement? Eller ønsker du at oprette dig som abonnent, så klik her

Tjek vores FAQ her på siden for at finde svar på de fleste spørgsmål.

Kan du ikke finde svar, så kontakt kundeservice på kontakt@forsvarshistorien.dk

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV​

Og modtag forsvarets historie og andet godt på e-mail.